Op 13 november 1906 is fanfarecorps Erica opgericht.

“Al meermalen was door de ingezetenen van Austerlitz de wensch uitgesproken een eigen fanfarecorps te hebben, dan konden de liefhebbers van muziek in hun eigen woonplaats genieten”

Een quote uit ons boek, Erica, "100 jaar Fanfare in Austerlitz, een eeuw lang van de noot een deugd gemaakt", geschreven door Rutger Loenen.  Schoolmeester Antonie Ansink, schoenmaker Dirk Jan van Nieuwenhuizen, de Hervormde predikant Maurits Barendrecht, het hoofd van de lagere school Pieter Bloemendaal en timmerman Hendrik van Ginkel zijn initiatiefnemers voor de oprichting van de fanfare. Ook Johan van Hardeveld, De heer J.F. de Beaufort werd beschermheer van fanfarecorps Erica en mede dankzij die (financiële) steun kon Erica onder andere instrumenten aanschaffen en werd het een heus Fanfarecorps. U kunt alles over de historie lezen in ons boek dat nog steeds verkrijgbaar is.

De basis voor inmiddels 112 jaar was gelegd. Veel is er gebeurd in die jaren, met als hoogtepunt het verkrijgen van het predicaat Koninklijk, uit handen van burgemeester Koos Janssen, bij ons 100-jarig bestaan, in 2006.

In de loop der jaren werd er ook een drumband opgericht, waarmee Erica op straat liep met optochten en defilés. Inmiddels bestaat de drumband niet meer, loopt Erica niet op straat maar is nog steeds aanwezig bij de optochten en feesten in Austerlitz, maar dan op een kar door het dorp!

Regelmatig spelen wij in een verzorgingstehuis of bejaardencentrum en in het voorjaar en in het najaar geven wij een concert in Dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz.

In het Dorpshuis repeteren wij elke donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur. Sinds 1998 onder leiding van onze dirigent

Bert Willemsen uit Haarlem. Een gedreven en muzikaal leider en verdienstelijk arrangeur. Dankzij zijn vakkennis, enthousiasme en tomeloze inzet welke hij onvermoeibaar overbrengt op de leden is Erica in staat om jaarlijks de twee grote concerten te organiseren. Samen met de muziekcommissie slaagt de dirigent er steeds weer in om voor de leden en het publiek, jong en oud, een leuk, vlot en gevarieerd programma samen te stellen.

Fanfarecorps Erica, een florerende, gezellige vereniging waarbij goed muziek maken en veel plezier hebben hoog in het vaandel staat. Mocht u na het lezen van dit alles zin hebben om bij Erica muziek te komen maken bent u uiteraard van harte welkom.

Nicolaas van de Haar en Gijs van Barneveld waren er vanaf het eerste uur bij.

OVER ERICA